OFFENTLIGA VERK

Ett urval av samarbeten och egen formgivning av offentliga verk

Lyckornas golfbana

Året 1986 hyrdes jag in för ett jobb för Norsk Hydro, jag arbetade som projektledare. Alla ägarna golfade. Vi satt och drack en kopp morgonkaffe, jag och grabbarna i laget. Alla spelade golf och pratade rörde sig kring Sven Tumba Johansson som hade designat en gigantisk plastboll till en golfbana i Tyskland. Det skulle kosta miljoner att skapa verktyg för att tillverka en sådan. 364 fördjupningar – med ett visst mått. De pratade industriellt, business. Det var omöjligt.

Jag kan göra en i rostfritt! utbrast jag.

De skrattade och sa:
– Vad har du för verktyg?!
– De här! svarade jag och höll upp mina händer.

– Lovar ni att köpa den när den är färdig?
– Ja, det lovar vi!

Jag började driva den rostfria plåten med gas och drivdon. Jag experimenterade med värme och allt möjligt. Det första såg ut som en gammal basker. Jag skulle ha en utställning och tänkte jag måste bli färdig med bollen tills dess! Det tog ett år. Midsommar jul och nyår och sen var jag klar! Dan före vernissagen hämtade jag en av killarna utan att tala om varför. Han stod där helt häpen. Hakan föll ner och han blev helt tyst. De köpte den sedan och skänkte den till Lyckornas golfbana.

Boll nummer två står på Kjebergs golfbana i Oslo, Norge.

Två stora golfbollar i rostfritt stål
En knop runt en påle i svartsmide

Kulturhuset Fregatten

Året 1998: Jag ville förtöja det nybyggda kulturhuset Fregatten! Men hur skulle det gå till? Jag sa till en vän i den lokala företagarföreningen: om du skaffar 25 – 30 sponsorer som lägger ett par tusen var. Så kanske det kan gå? Det tog fyra timmar, så hade han pengarna i hamn.

Jag och min dotter började med det utmanande arbetet. Gud vad vi slet, vi arbetade dag och natt. Spännande var det. Skulle vi lyckas? Vi var helt förstörda efter att till sist ha slått ett dubbelt halvslag med stålet runt den massiva pållaren.

Vi förtöjde kulturhuset Fregatten på invigningsdagen, med hjälp av en stor truck och en mängd lokala företagare i Stenungsund. Så kan en vild idé bli verklighet. Diameter 60 mm, vikt 300 kg.

Stadsparken, Piteå

På forntidens mytomspunna hav seglar denna farkost, lastad med dimmornas fantasi.

Borrby, Österlen

I Korsoren står mina älskade hästar av järnvägsräls.

Landvetter flygplats

Chefen på luftfartsverket på den tiden, hade ritat hela Landvetters flygplats. Han ville  ha ett ord med i laget när det skulle smidas inredning till caféet.

– Nej, nej, inget fornnordiskt, det ska vara kaktusar sniglar, palmer!!!!

Och så blev det. Där ser man hur makten styr.

Terra Nova, Göteborg

Entrén till varvet Terra Nova där Ostindiefararen byggdes.

Materialcenter

Vid infarten till stålcenter står Oden med sitt öga och ser ut över alla profiler och dimensioner. Rostfritt, brons, mässing med mera.

Kontakt

Berth Johansson:
0705-52 74 80

E-mejl: info@volund.se

Smedja Volund AB
Rom 24, 455 98 Dingle

Vad kostar det att förverkliga vår ide?