KONSTMUSEET I GÖTEBORG

En intelligent hantering av ett klassiskt mönster

En av Sveriges mest kända skulptörer, Pål Svensson, ringde upp mig en dag. Hej Berth! Jag ska tävla om en ny entré till Konstmuseet i Göteborg. Men jag kan inget om metaller och smide. Vill du lämna in ett tävlingsbidrag med mig?”  Pål hade en mycket bra idé: han hade tagit ett gammalt klassiskt mönster, förändrat det mycket intelligent genom att flytta och ta bort diagonaler. Då skapades ett helt nytt mönster med öppna fält. I dessa passades sedan bronssegment in när grindarna öppnades.  Först lämnade vi in ett förslag i järn. Då blev vi nästan uträknade. Juryn tyckte att det blev för sakralt, men de gav oss respit över helgen. Vad skulle vi göra? Jag ställde mig och smidde några detaljer i rostfritt. Glasblästrade dessa, polerade sedan upp kanterna. Detta blev mycket effektfullt som kontrast mot den matta, blästrade ytan. Förslaget lämnades in, och vi till vår glädje vann vi detta ärofyllda uppdrag.

Min del i arbetet har varit dimensionering, materialval till grindarna, ihopfogningsdetaljer, beslag, tillverkning och montering.  Jag är oerhört stolt över att få ha varit med om att forma en kombination av gammal teknik och modernt material på konstens högborg.

 Tack Pål, för detta samarbete!

Kontakt

Berth Johansson:
0705-52 74 80

E-mejl: info@volund.se

Smedja Volund AB
Rom 24, 455 98 Dingle

Vad kostar det att förverkliga vår ide?